Nyrestein

Nyresteiner kan dannes inne i selve nyrene eller i nyrebekkenet. Hvis en liten nyrestein løsner og føres ned i urinlederen kan den sette seg fast. I så fall gir den kraftige smerter, et såkalt nyresteinsanfall.
Oppdatert dato: Mandag 21. desember 2015

Dannes av salter

Nyrestein kan oppstå fordi det skilles ut mer salter enn normalt i urinen. Det kan dreie seg om kalsiumfosfat, kalsiumoksalat, urinsyre eller cystein.

LES MER: Hva er nyrestein?

Sykdomstegn

Heftige smerter i ryggen eller siden. Smertene kommer og går i tak, og kjennes bare på den ene siden. De kan stråle ned til pungen hos menn, eller til den store kjønnsleppen hos kvinner. Smertene er ofte så kraftige at du blir blek og kaldsvettende. Kvalme er også vanlig, og noen kaster opp. Mest sannsynlig klarer du ikke å sitte stille, men må bevege deg rundt under et smerteanfall. Noen ganger kan du se blod i urinen.

Behandling

  • Ring lege. Et kraftig nyresteinsanfall er så vondt at du trenger hjelp for å kontrollere smertene.
  • Unngå å drikke så lenge smerteanfallet varer. For å forebygge nye anfall lønner det seg å drikke rikelig, men det gjelder først etter at steinen er ute.
  • Smertelindrende behandling. Legen vil kunne gi deg medisiner som døyver smertene. Ofte brukes et medikament som virker smertestillende og som samtidig reduserer urinproduksjonen og minsker hevelsen rundt nyresteinen (slik at den lettere skal kunne løsne og komme ut av seg selv). Eksempel på slike medisiner er diklofenac (Voltaren®) eller indometacin (Confortid®). Hvis dette ikke er tilstrekkelig, kan det bli nødvendig med morfinliknende medisiner.

Videre behandling

Hvis smertene vedvarer til tross for behandlingen beskrevet over, må du sannsynligvis legges inn i sykehus. Hvis nyresteinsanfallet går over med denne typen medisiner, er det vanligvis ikke nødvendig med sykehusinnleggelse der og da. I stedet blir du henvist til en ultralyds- eller røntgenundersøkelse for å kartlegge hvor steinen sitter. I mellomtiden bør du tisse på potte slik at du merker det dersom steinen kommer ut av seg selv. Hvis den ikke gjør det, men blir sittende fast, må den fjernes, enten ved hjelp av behandling i en "steinknuser" eller ved et inngrep hvor et rør føres opp i urinveiene for å fiske ut steinen. Operasjon kan også være aktuelt dersom steinen sitter vanskelig til.