Mark i magen

Våkner barnet om natta og klager over vondt i magen eller kløe i rumpa? Da kan det hende at poden er blitt smittet av barnemark.
Oppdatert dato: Fredag 4. mai 2007

Barnemark (Enterobius vermicularis) er den vanligste innvollsparasitten i Norge. Den er en liten, trådtynn mark som er ca. 10 mm lang. Den finnes bare hos mennesker, og man regner med at nesten halvparten av alle barn har vært smittet. Barnemark forekommer hyppigst hos barn i alderen 4–10 år og sjeldnere hos barn under 1 år og voksne. Parasitten er helt ufarlig, men ofte ubehagelig for verten.

Eggene overføres
Den voksne marken lever øverst i tykktarmen, og om natten vandrer hunnen ut gjennom anus for å legge egg i området omkring endetarmen. Dette kan føre til intens kløe, og barnet vil gjerne klø seg i området. På denne måten kan barnet få markens klebrige, små egg på fingrene og under neglene. Derfra kan de overføres til leker eller mat som et annet barn fører inn i munnen.

Eggene kan også overføres via luft, ved at de ristes løs fra sengetøy eller undertøy. De er svært motstandsdyktige og kan overleve flere uker utenfor kroppen.

Slik oppdages barnemark
Det vanligste symptomet er kraftig kløe omkring endetarmen på kvelden og natta. Noen kan også oppleve magesmerter, kvalme, irritabilitet og søvnproblemer. Mange har ingen symptomer i det hele tatt, og kan være smittebærere uten å vite om det selv.

Marken kan sees som små, levende hvite tråder i avføringen eller omkring endetarmen. Den er lettest å oppdage om natten. Man kan også klistre en tapebit mot huden omkring anus om morgenen og levere den til legen, som vil se etter eggene i mikroskop.

Slik behandler du barnet
Barnemark er veldig smittsomt, og det er derfor viktig å behandle hele familien samtidig. Som regel er det ikke nødvendig å kontakte lege. Man kan kjøpe Vermox-tabletter eller -mikstur på apoteket reseptfritt. Man tar en dose, og gjentar den etter én uke for å være sikker på at også eggene forsvinner. Ekstra god hygiene er nødvendig de neste to ukene for å unngå ny smitte. Samtidig bør man vaske sengetøy, nattøy og håndklær til alle i familien.

Barn under 1 år og gravide bør imidlertid behandles av lege. Man bør også kontakte lege dersom barnet ikke blir kvitt marken etter at behandlingen er ferdig.
Gode smitteråd

Små barn er spesielt utsatt for smitte fordi de ofte putter fingrene i munnen. Det oppstår ofte «barnemarkepidemier» i skoler og barnehager. Gode hygienetiltak kan begrense smitterisikoen. Det er viktig med god håndvask før alle måltider og etter toalettbesøk.
Negler bør klippes korte og skrubbes godt. Skifte av undertøy og bad hver morgen hindrer smitte av egg fra endetarmen.

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.