Magesår

Magesår omfatter sår i magesekken og sår i tolvfingertarmen. 10 % av befolkningen i Norge vil få magesår en gang i løpet av livet.
Oppdatert dato: Tirsdag 9. September 2008

Medisinsk betegnelse: ulcus pepticum.

Ulcus = sår
Ulcus ventriculi betyr sår på magesekken, og ulcus duodeni betyr sår i tolvfingertarmen. I sjeldne tilfeller kan magesåret begynne å blø kraftig eller gnage hull på veggen i magen. Blødende eller perforerte magesår er livstruende tilstander. I 5 % av tilfellene er det kreft i sår som sitter i magesekken.

Årsaker
De to viktigste årsakene til magesår er infeksjon med bakterietypen Helicobacter pylori i og bruk av betennelsesdempende medisiner (NSAIDs, slik som Ibux, Naproxen, Voltaren, Brexidol og liknende, og acetylsalisylsyre). Arv, røyking og sannsynligvis stress disponerer for utvikling av magesår.

Sykdomstegn
Sviende, brennende eller gnagende smerter øverst i magen. Noen våkner om natta av smerter øverst i magen. Smertene sitter ofte i et lite, velavgrenset område. Ved noen magesår blir smertene verre hvis du er sulten, og bedre hvis du spiser, drikker melk eller tar syrenøytraliserende medisin.

Behandling
Magesårdiagnosen kan bare stilles på bakgrunn av medisinske undersøkelser. Bakterien Helicobacter pylori kan påvises i en prøve fra slimhinnen i magesekken eller tolvfingertarmen. Prøven tas i forbindelse med en kikkertundersøkelse (gastroskopi). Bakterien kan også påvises indirekte i en pusteprøve, en blodprøve eller en avføringsprøve. Avhengig av hvor gammel du er og hvilke symptomer du har, får du gjennomført en av disse prøvene. Kikkertundersøkelsen er den sikreste. Under kikkertundersøkelsen blir det også tatt prøver fra såret for å utelukke kreft.

Antibiotika
Hvis bakterien påvises og symptomene tyder på magesår, eller magesår med bakterier i er påvist med en kikkertundersøkelse, får du behandling med antibiotika. Du får flere forskjellige medisiner samtidig. Behandlingen varer i 7 til 10 dager.

Hvis magesåret skyldes betennelsesdempende medisiner eller acetylsalisylsyre og ikke er infisert med bakterier, får du et syrenøytraliserende middel i steden.

Forsiktig med:
Hvis du har fått magesår etter å ha tatt spesielle medisiner (acetylsalisylsyre eller betennelsesdempende medisin, NSAIDs), må du slutte å ta disse.

Oppdatert 09.09.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.