Lommelegen tekst
Søk blant 45,302 spørsmål og svar.

Leukemi

Blod og lymfe:

Leukemi

Leukemi er kreft i de hvite blodcellene. Sykdommen gjør at de blir unormale og umodne.

Det er flest voksne som får kreft, men akkurat leukemi rammer også en del barn. Det finnes flere typer leukemi. Hvor alvorlig sykdommen er, avhenger av hvilken form for leukemi det er snakk om.

De hvite blodcellene er en del av kroppens forsvarssystem. Når de forandres, blir de dårlige forsvarere. Den som har leukemi, får derfor mange infeksjoner.

Sykdomstegn
- Slapphet og tretthet.
- Blekhet.
- Tendens til å få mange infeksjoner, blant annet halsinfeksjoner, infeksjoner i munnen, lungebetennelse og hudinfeksjoner.
- Små blødninger i huden.
- Hovne lymfeknuter.
- Barn kan få smerter i bein og ledd og vil ikke bevege seg, eller de begynner å halte.

Behandling
Diagnosen stilles ved hjelp av blodprøver og som regel også en prøve fra beinmargen. Den som får diagnosen leukemi, blir lagt inn på sykehus.

Et barn med leukemi blir behandlet med cellegift og glukokortikoider. Under behandlingen må barnet beskyttes mot infeksjoner, fordi immunsforsvaret blir sterkt svekket. Eventuelle bakterieinfeksjoner blir behandlet med antibiotika. Utsiktene til å bli helt frisk er gode. Hvis sykdommen ikke blir slått helt tilbake av denne behandlingen, kan beinmargstransplantasjon være en mulighet.

En voksen med leukemi kan behandles med cellegift og eventuelt beinmargstransplantasjon. På samme måte som hos barn, blir immunforsvaret svakt under behandlingen.

Noen former for leukemi hos voksne og eldre utvikler seg så langsomt at behandling ikke alltid er hensiktsmessig.
Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.