Lommelegen tekst
Søk blant 45,265 spørsmål og svar.

Kusma

Infeksjoner:

Kusma

Kusma er en virusinfeksjon forårsaket av parotitisvirus. Kusma forekommer sjeldent i Norge nå fordi de fleste barn er vaksinert mot sykdommen.
Medisinsk betegnelse: parotitis epidemica

Kusma kan smitte fra 7 dager før til 9 dager etter at ørespyttkjertelen begynner å hovne opp. Tiden fra smitte til utbrudd av symptomer (inkubasjonstiden) er vanligvis mellom 2 og 3 uker. 30 % av dem som smittes får ingen symptomer. Andre får bare mild sykdomsfølelse, men ingen hevelse av ørespyttkjertelen. Vaksinasjon mot kusma (MMR) gis ved 15 måneders og 12-13 års alder, og kusma er en sjelden sykdom i Norge. Kusma kan gi infeksjon i testiklene hos gutter/menn som blir smittet etter puberteten og kan nedsette befruktningsevnen. Kusma kan også føre til virus-hjernehinnebetennelse (vanligvis godartet) og bukspyttkjertelbetennelse.

Sykdomstegn
Klassisk kusma begynner med feber og sykdomsfølelse. Så hovner ørespyttkjertelen på den ene siden av ansiktet opp. I løpet av to døgn hovner vanligvis den andre opp også. Hevelsen varer i opptil 10 dager.

Behandling
Kontakt lege ved mistanke om kusma. For å finne ut om det faktisk dreier seg om kusma, blir det tatt blodprøve av pasienten for å analysere om det finnes ferske antistoffer mot kusmavirus i blodet. Sykdommen er sjelden, og den meldes i hvert enkelt tilfelle til kommunelege 1 og til Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Ved plager av høy feber, kan eventuelt paracetamol dempe disse. Ellers er ro og hvile mest behagelig for den som er syk.

Hvis den syke får smerter i testiklene og de hovner opp, smerter i hodet og nakke eller magesmerter, må du kontakte lege på nytt.


Oppdatert 30.09.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilder:
- Kusma. Nasjonalt folkehelseinstitutt (30.09.07)
- Nasjonalt folkehelseinstitutt. 2. 12 Kusma. Vaksinasjonsboka. Veiledning om vaksinasjon for helsepersonell 2006

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.