Kusma

Kusma er en virusinfeksjon forårsaket av parotitisvirus. Kusma forekommer sjeldent i Norge nå fordi de fleste barn er vaksinert mot sykdommen.
Oppdatert dato: Mandag 22. October 2007

Medisinsk betegnelse: parotitis epidemica

Kusma kan smitte fra 7 dager før til 9 dager etter at ørespyttkjertelen begynner å hovne opp. Tiden fra smitte til utbrudd av symptomer (inkubasjonstiden) er vanligvis mellom 2 og 3 uker. 30 % av dem som smittes får ingen symptomer. Andre får bare mild sykdomsfølelse, men ingen hevelse av ørespyttkjertelen. Vaksinasjon mot kusma (MMR) gis ved 15 måneders og 12-13 års alder, og kusma er en sjelden sykdom i Norge. Kusma kan gi infeksjon i testiklene hos gutter/menn som blir smittet etter puberteten og kan nedsette befruktningsevnen. Kusma kan også føre til virus-hjernehinnebetennelse (vanligvis godartet) og bukspyttkjertelbetennelse.

Sykdomstegn
Klassisk kusma begynner med feber og sykdomsfølelse. Så hovner ørespyttkjertelen på den ene siden av ansiktet opp. I løpet av to døgn hovner vanligvis den andre opp også. Hevelsen varer i opptil 10 dager.

Behandling
Kontakt lege ved mistanke om kusma. For å finne ut om det faktisk dreier seg om kusma, blir det tatt blodprøve av pasienten for å analysere om det finnes ferske antistoffer mot kusmavirus i blodet. Sykdommen er sjelden, og den meldes i hvert enkelt tilfelle til kommunelege 1 og til Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Ved plager av høy feber, kan eventuelt paracetamol dempe disse. Ellers er ro og hvile mest behagelig for den som er syk.

Hvis den syke får smerter i testiklene og de hovner opp, smerter i hodet og nakke eller magesmerter, må du kontakte lege på nytt.

Oppdatert 30.09.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilder:
- Kusma. Nasjonalt folkehelseinstitutt (30.09.07)
- Nasjonalt folkehelseinstitutt. 2. 12 Kusma. Vaksinasjonsboka. Veiledning om vaksinasjon for helsepersonell 2006

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.