KLAMYDIA: 60-80 prosent av de som er smittet får ikke symptomer.
KLAMYDIA: 60-80 prosent av de som er smittet får ikke symptomer. NTB Scanpix/Shutterstock

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge.
Oppdatert dato: Onsdag 26. juli 2017

Klamydia er mest utbredt hos unge under 25 år. I følge fhi.no har til enhver tid har om lag èn av 20 seksuelt aktive unge klamydia.Chlamydia trachomatis er mikroorganismen som overføres ved smitte.

LES OGSÅ:Oversikt: Seksuelt overførbare sykdommer i Norge

Video - nøkkelfakta om klamydia


Symptomer ved klamydia

Tiden fra smitte til symptomer (inkubasjonstid) er 5-14 dager. Det er viktig å merke seg at 60-80 prosent av de som er smittet a klamydia, ikke vil få infeksjon i kjønnsorganene og dermed være symptomfri, i følge fhi.no. Du kan altså være smittet uten å ha symptomer.

Dette er sykdomstegnene hvis infeksjonen gir symptomer:

Hos menn:

 • Utflod fra urinrøret.
 • Hyppig vannlating.
 • Betennelse i bitestikkel

LES OGSÅ: Sår eller blemme på penis?

Hos kvinner:

Svie ved vannlatning, hyppig vannlating og utflod kalles også uretritt eller urethritt på det medisinske fagspråker.

Mycoplasma genitalium kan gi samme symptomer, eller fravær av symptomer, som klamydia.

KLAMYDIATEST: Urintest for menn og en enkel test med vattpinne for kvinner.
KLAMYDIATEST: Urintest for menn og en enkel test med vattpinne for kvinner. Boots apotek
Testing av klamydia

Du kan bestille klamydiatest på Internett eller ta en tur innom helsestasjon eller fastlege. Det er gratis å teste seg for kjønnssykdommer. 

De fleste merker ikke at de er smittet med klamydia. Derfor er en test nødvendig for å vise om du har infeksjonen eller ikke.   

Kvinner blir testet (eller kan teste seg selv) ved en vattpinne som skal føres 3 centimeter opp i skjeden. Menn testes ved hjelp av en urinprøve.

Du kan teste deg hos:

 • Hos fastlegen
 • Hos helsestasjon for ungdom/klinikker
 • Hos studenthelsetjenesten
 • Enkelte apoteker tilbyr også test (da må du betale for testen)

Her kan du bestille hjemmetest:

 • Oslo Universitetssykehus: Kun for de bosatt i Oslo og Akershus
 • Helse Bergen: for deg som bur så nær Bergen at du kan møte på Haukeland universitetssjukehus for å få behandling. ​

Test deg for klamydia dersom:

 • du har symptomer
 • du har fått ny partner
 • du har hatt sex uten kondom og uten at du og partneren har testet dere for klamydia
 • partneren din har klamydia

  (Kilde: fhi)

Siden du kan være smittet med klamydia uten å kjenne plager av noe slag, bør du få testet deg for klamydia hvis du skifter partner, særlig dersom du er ung (under 25 år).Rutinemessig klamydiaprøve anbefales også hvis du skal ta abort, eller er gravid og under 25 år. Du bør dessuten få tatt en klamydiatest dersom du har hatt ubeskyttet sex med en person som har fått påvist klamydia eller en annen seksuelt overførbar sykdom. 

Hos kvinner kan klamydiatesting også være aktuelt ved økt mengde utflod uten kjent årsak og ved blødningsforstyrrelser. Menn bør bli undersøkt hvis de får utflod fra urinrøret, sviende vannlating eller tegn på infeksjon i bitestiklene. Hos menn kan klamydia testes i urin, eller ved å ta en vattpensel i urinrøret, hos kvinner er det vanligst å ta prøve fra livmorhalsen, eventuelt også urinrøret, ved en gynekologisk undersøkelse.

Kjønssykdommer man kan få i utlandet

 

Lurer du på noe?
Spør en av våre leger.
Kjønnssykdommer
Johannes Thorvaldsen

Behandling av klamydia

Klamydia behandles med antibiotika. Dagens anbefaling for behandling av klamydia er en syvdagers antibiotikakur med Doksycyklin. Denne behandlingen er meget effektiv. Pasientene må vente i to uker etter behandling før de kan ha ubeskyttet samleie

I smittevernloven er klamydia definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Folketrygden dekker derfor utgifter til legeundersøkelse, behandling og kontroll, og man slipper å betale egenandel. Dette gjelder også ved undersøkelse som ledd i smitteoppsporing.

I et parforhold bør partnerne ta medisinen samtidig. Ved infeksjon hos en gravid kvinne brukes erytromycin-tabletter eller tabletter med amoksicillin (et penicillin). Konsultasjon og behandling på grunn av klamydia er gratis. Unngå å smitte andre mens du er under behandling. Mens behandlingen pågår og helt fram til du har vært til etterkontroll hos legen, må du unngå å ha ubeskyttet sex. Ved ubeskyttet sex kan du smitte andre.

LES OGSÅ: Klamydia kan forårsake betennelse i de bartholinske kjertler - gi smertefull kul ved skjedeinngang

Kontroll

Du bør få time til kontroll hos legen cirka 6 uker etter avsluttet behandling. Legen vil undersøke deg på nytt og ta en ny klamydiaprøve for å sikre at infeksjonen er helt borte.

Slik forebygger du klamydiainfeksjon:

 • Kondom beskytter hvis det blir brukt riktig.
 • Personer som er under 25 år, anbefales å teste seg etter hvert partnerskifte. 
 • Aktiv smitteoppsporing er et viktig forebyggende tiltak. Det innebærer at når en person er smittet, bør seksualpartnere de siste seks - tolv månedene undersøkes. Dette kan skje ved at pasienten oppgir navn på partnere, og at legen/helsestasjonen inviterer disse til undersøkelse. Pasienten kan også selv oppfordre partner/e til å la seg undersøke. Smittede partnere kan så ta kontakt med andre personer som kan befinne seg i smittekjeden.
 • Siden klamydia kan forløpe uten symptomer i lang tid, kanskje år, behøver ikke nyoppdaget klamydia å bety utroskap.

Kjønnssykdommene det er størst utbredelse av i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

Skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, Fredag 25. November 2005. Oppdatert 15.02.2016 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier og redaktør. Oppdatert statistikk, anbefalinger, og testmetoder og steder jfr. fhi.no. Nye bilder. Kilder: -Nasjonalt folkehelseinstitutt. Genitale chlamydiainfeksjoner i Norge i 2005 (20.06.06) -Nasjonalt folkehelseinstitutt. Chlamydiainfeksjon, genital (20.06.06), fhi.no (2016)