Helvetesild i og rundt øyet

Helvetesild er betegnelsen på et smertefullt utslett som skyldes vannkoppevirus. Utslettet kan blant oppstå over og rundt det ene øyet. Samtidig kan det komme små sår på hornhinnen.
Oppdatert dato: Tirsdag 21. November 2006

Medisinsk betegnelse: zoster ophtalmicus.

Sykdomstegn
Ømfintlig, rød hud i pannen og rundt øyet på en side. Etterhvert kommer det blemmer som først er klare, men som etter noen dager blir ugjennomsiktig og gule. Øyet kan bli smertefullt og rødt, og det hovner opp rundt øyet. Synet kan bli uklart.

Hornhinnen kan få små sår. Disse kan legen påvise ved å bruke et fargestoff som markerer sårene.

Behandling
Helvetesild i og rundt øyet behandles med øyesalve og tabletter som hindrer at virus formere seg, for eksempel Valtrex tabletter og Zovirax øyesave. I tillegg kan det være at øyet bør dryppes med kloramfenikol øyedråper hvis det er tegn på oppvekst av bakterier. Det er vanlig at øyelege undersøker øyet i løpet av få dager for å følge med på eventuelle sår i hornhinnen.

Oppdatert 21.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.