Helvetesild

Helvetesild er betegnelsen på et smertefullt utslett som skyldes vannkoppevirus.
Oppdatert dato: Tirsdag 8. august 2006

Medisinsk betegnelse: herpes zoster. Kalles også "belterosen".

Helvetesild er en infeksjon forårsaket av varicella-zostervirus. Herpes zoster-virus forårsaker vannkopper. Etter at vannkoppene er over, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen. Viruset kan senere aktiveres og krype ut langs en hudnerve. Det skjer gjerne når immunforsvaret er svekket, på grunn av alder, psykisk stress eller sykdom. Langs hudnerven blir det utslett.

Sykdomstegn
Et par dager før utslettet bryter ut, klør det og er smertefullt i et avgrenset område av huden. Deretter blir hudområdet rødt med små knuter og væskefylte blærer. Utslettet finnes bare på den ene siden av kroppen. Blærene tørker inn etter noen dager og dekkes av skorper. Feber og litt redusert allmenntilstand er vanlig. Utslettet forsvinner i løpet av 2-3 uker. Mange, særlig eldre personer, kan være plaget med smerter i huden i en lang periode etterpå.

Behandling
Virushemmende medikamenter? Behandling med virushemmende medisin, for eksempel valacyklovir (Valtrex®) kan være aktuelt. For å ha best mulig effekt må behandlingen starte så tidlig som mulig, og senest innen 3 døgn etter at utslettet brøt ut. Medikamentene er på resept og må forskrivesav lege. Du kan ikke bruke tablettene hvis du er gravid eller ammer. Behandlingen er kostbar.


Smertestillende medikamenter? Smertestillende tabletter, for eksempel paracetamol, kan hjelpe. Paracetamol kan også tas sammen med betennelsesdempende medisiner (NSAID), slik som ibumetin (Ibux®) eller naproxen (naproksen, Napren osv). Noen har god nytte av å bruke et middel som doksepin (Sinequan®) om kvelden. Dette er egentlig tabletter mot depresjon, men de gir også god søvn og virker smertestillende.


Sårbehandling. Det er viktig å holde utslettet rent, slik at det ikke setter seg bakterieinfeksjon i blemmene og sårene. Vask regelmessig med klorheksidin desinfeksjonsvæske. Hvis det er store, væskende flater, kan du smøre på en antiseptisk krem (for eksempel Brulidine®), som dekkes med sterile kompresser og skiftes 1-2 ganger per dag.


For personer med svekket immunforsvar: Personer med visse kreftsykdommer, beinmargssykdommer, personer som får behandling med cellegift eller med høye doser med kortison, personer med hiv eller andre immunsvekkelser får lettere helvetesild enn andre. Hos noen kan helvetesilden også få en alvorligere form. Personer som har svekket immunforsvar bør derfor ta kontakt med lege ved mistanke om utbrudd av helvetesild.Oppdatert 08.08.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege


Kilder:
-Nasjonalt folkehelseinstitutt. Varicella og herpeszoster. (08.08.06)
-Statens legemiddelverk. Terapianbefaling: Farmakoterapi ved herpes simplex-, varicella- og herpes zoster-infeksjoner. Nytt om legemidler, volum 22, Supplement 2, April 1999.


 

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.