Hånd, fot og munnsykdom

Hånd, fot og munnsykdom er en ikke sjelden sykdom som forårsakes av et virus. Sykdommen er ganske uskyldig og går som regel over av seg selv.
Oppdatert dato: Onsdag 23. januar 2008

Hvordan arter det seg?
Hånd- fot- og munnsykdom gir 1-2 dagers lett feber og lett halsvondt. I munnen kan man se 1 - 5 mm store blemmer på tungen, på innsiden av kinn eller lepper og på tannkjøttet. Blemmene brister og etterlater seg overflatiske sår.

¾ av de som rammes får samtidig et karakteristisk eksem i håndflater og fotsåler: De ser ut som små, ømme blemmer med en rød ring rundt. Utslett i skrittet er ikke uvanlig.

Hvem får sykdommen?
Denne sykdommen kommer oftest hos barn under 10 år og kan forekomme i små epidemier, særlig i barnehager.

Smittefare?
Sykdommen er svært smittsom, og smitter så lenge det er blemmer. Smittefaren er størst i starten. Barna kan gå i barnehagen selv om de har utslettet, og hvis allmenntilstanden er god. Smitten har nok allerede spredd seg til de andre barna! Inkubasjonstiden (tiden det tar fra man får smittestoffet i kroppen til første sykdomstegn) er 4-6 dager. Blemmene/sårene forsvinner i løpet av 1-2 uker.

Behandling?
Det finnes ingen behandling som kurerer sykdommen, men sykdommen er heldigvis ufarlig, og går over av seg selv uten varige mén.

Barnet er oftest ikke veldig plaget av infeksjonen, annet enn at det kan være vanskelig å svelge mat som "gjør vondt". Det er en fordel å bruke myk og flytende mat uten krydder og og uten harde skorper som kan svi i sårene. Det er en fordel å mose maten så den blir lettere å spise. Yoghurt og myk iskrem er både populært og lett å få ned! Tannpuss vil gjøre vondt, og man kan isteden prøve med desinfiserende klorhexidin de dagene sårene er vonde. Dette finnes på apoteket både som gel til å smøre på sårene og som mynnskyllevæske for større barn. Spør på apoteket!

Som ved alle febersykdommer er det viktig å gi rikelig med drikke!

Kan det være noe annet?
Både munnsår pga herpes ("forkjølelsessår"), vannkopper og after i munnen kan minne om hånd, fot- og munnsyksom. Felles for alle disse sykdommene er imidlertid at de skyldes virus, og man har da lite å stille opp med i forhold til medisiner. Det viktigste er å la barnet få lov til å ta det med ro, og tilby rikelig med drikke.

Dersom barnet ditt er tydelig plaget av feberen, kan du gi febernedsettende, for eksempel i form av paracetamol.

Samme som munn og klovsyke?
Mange er redde for at også mennesker kan bli syke av dette. Finnes det en menneskelig variant av denne sykdommen?

Flere enn meg har nok opplevd at barnehagen har hengt ut plakater om "munn- og klovsyke-epidemi" i barnehagen, -og spør seg nå naturlig nok om dette er samme sykdom.

Samme sykdom?
Aller først: Mennesker kan ikke bli alvorlig syke av munn- og klovsykeviruset. En sjelden gang kan viruset gi lett feber og et eksem, til forveksling lik en vanlig forkjølelse. Det er helt ufarlig og trenger ingen behandling. Viruset er svært smittsomt, og både mennesker og kjæledyr kan være bærere av viruset, og dermed bety smittefare for sauer, kyr og griser. ("Bærer" betyr at man går med viruset i kroppen uten selv å bli syk av det).

Munn- og klovsyke et virus som kalles picornavirus. Sykdommen som rammer mennesker i munnen og på hender og føtter skyldes et virus som er i "familie" med munn- og klovsykeviruset, og heter Coxsackie A-virus.

Oppdatert 23.01.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.