Grå stær

Grå stær er en tilstand der linsen i øyet blir uklar og synet blir dårlig. Det er en vanlig lidelse, og årlig gjøres det 18 000 operasjoner for denne sykdommen.
Oppdatert dato: Lørdag 2. desember 2006

Tekst: Tomas Nordheim Alme, stud. med., 01.01.2000

Inne i øyet, bak hornhinnen sitter en linse som samler lyset (synsbildet) til et bilde på netthinnen. Denne linsen er helt gjennomsiktig og består av en geleaktig masse. Med årene blir denne linsen mindre gjennomsiktig. Dette kalles grå stær eller katarakt. 5 % av alle 60-åringer og halvpartene av alle 75-åringer har katarakt.

Sykdomstegn
For mange begynner sykdommen med at de blir mer nærsynte. Noen opplever at de slipper å bruke lesebriller. Andre blir mer langsynte og må begynne med briller. Etter hvert opplever de fleste at synet blir tåkete. Ofte kan det være vanskeligere å se ute enn inne og særlig får mange problem i motlys.

Vanligvis får man grå stær på begge øynene, men som regel utvikler det seg på ett øye først.

Behandling
Grå stær behandles med operasjon. I dag gjøres operasjonen ved at man lager et lite snitt i øyet og suger ut den gamle linsen. Deretter erstattes den med en ny i plast. Operasjonen gjøres poliklinisk, dvs. at man kan reise hjem samme dag. Det er vanlig at synet er normalt allerede dagen etter inngrepet.

Under inngrepet har øyelegen mulighet for å korrigere brytningsfeil slik at pasienter som har vært nærsynte kan slippe å bruke briller.

Komplikasjoner
En vanlig komplikasjon ved grå stær-operasjoner er noe som kalles etterstær. Symptomene er som regel de samme som de man hadde før operasjonen. Etterstær oppstår ved at kapselen som den gamle linsen lå i blir ugjennomsiktig. Dette kan raskt og enkelt ordnes med en laserteknikk der linsekapselen blir fjernet.

Oppdatert 02.12.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.