GRÅ STÆR: Her blir grå stær påvist gjennom en øyeundersøkelse. Linsen blir uklar og pupillen kan noen ganger få en melkefarget slør.
GRÅ STÆR: Her blir grå stær påvist gjennom en øyeundersøkelse. Linsen blir uklar og pupillen kan noen ganger få en melkefarget slør. NTB Scanpix/Shutterstock

Grå stær

Grå stær er en tilstand der linsen i øyet blir uklar og synet blir dårlig. Det er en vanlig lidelse, og årlig gjøres det særdeles mange operasjoner for denne sykdommen.
Oppdatert dato: Torsdag 20. april 2017

Grå stær heter katarakt på det medisinske fagspråket.

Inne i øyet, bak hornhinnen sitter en linse som samler lyset (synsbildet) til et bilde på netthinnen. Denne linsen er helt gjennomsiktig og består av en geleaktig masse. Med årene blir denne linsen mindre gjennomsiktig. Dette kalles grå stær eller katarakt. 5 % av alle 60-åringer og halvparten av alle 75-åringer har katarakt, selv om ikke alle merker noe til det.

LES OGSÅ: Grønn stær

Risiko for å utvikle grå stær

Dersom man røyker eller har diabetes kan man lettere få grå stær. Enkelte øyesykdommer og skader kan også øke risikoen for grå stær og kan gjøre at man får dette i yngre alder. 

Symptomer

For mange begynner sykdommen med at de blir mer nærsynte. Noen opplever at de slipper å bruke lesebriller. Andre blir mer langsynte og må begynne med briller. Etter hvert opplever de fleste at synet blir tåkete. Ofte kan det være vanskeligere å se ute enn inne og særlig får mange problem i motlys. 

Vanligvis får man grå stær på begge øynene, men som regel utvikler det seg på ett øye først. Grå stær gir ikke smerter. 

LES OGSÅ: Når er det nødvendig med en øyeundersøkelse?

Lurer du på noe?
Spør en av våre leger.
Øyelege
Rim N. Alme

Behandling av grå stær

Grå stær behandles med operasjon og det er ikke nødvendig å vente til stæren blir helt tett/moden før man gjør inngrepet. I dag gjøres operasjonen ved at man lager en liten åpning i øyet og suger ut den gamle linsen. Deretter erstattes den med en ny i kunststoff. Operasjonen gjøres poliklinisk, det vi si at man kan reise hjem samme dag. Det er vanlig at synet er normalt allerede dagen etter inngrepet. Under inngrepet har øyelegen mulighet for å korrigere brytningsfeil slik at pasienter som har vært nærsynte kan slippe å bruke briller. 

LES OGSÅ: Test deg selv: Er du fargeblind eller fargesvak?

Komplikasjoner

En vanlig komplikasjon som kan komme en tid etter en grå stær-operasjon er noe som kalles etterstær. Symptomene er som regel de samme som de man hadde før operasjonen. Etterstær oppstår ved at kapselen som den gamle linsen lå i blir ugjennomsiktig. Dette kan raskt og enkelt ordnes med en laserteknikk. En sjelden gang kan det også være at man ikke kan sette inn en ny kunstig linse etter at man har fjernet den grå stæren. Da må man bruke en kontaktlinse eller type brille for å se skarpt. Som ved de fleste inngrep, er det også her en liten risiko tilstede for bakteriell infeksjon. Andre ytterst sjeldne komplikasjoner slik som netthinneløsning kan også forekomme.  

Denne teksten er ikke ment å erstatte kontakt med lege. Denne saken er oppdatert i sin helhet av Katharina Emind, lege. Kilder ved oppdatering: SML 31.03.17, Uptodate 31.03.17. Opprinnelig skrevet av Tomas Nordheim Alme, stud. med. 1. januar 2000.