Generelt om hodeskader

Vanlige årsaker til hodeskade er trafikkulykker, sportsulykker, fall, arbeidsulykker, overfall og slåsskamper. Ofte er alkohol en medvirkende årsak.
Oppdatert dato: Lørdag 1. januar 2000

Uskyldig eller livstruende
En hodeskade kan være relativt uskyldig eller raskt utvikle seg til en livstruende tilstand fordi hjernen er skadet. Hodet og nakken skades ofte samtidig.

Skade mot hodet kan føre til: • Sårskade i hodet.
  Hodehuden er stram og har mange blodårer. Skaden fører lett til et sprikende sår som blør mye.

 • Hjernerystelse.
  Hjernen ristes, uten at den blir kvestet. Hjernerystelser fører til bevissthetstap.

 • Brudd på hjerneskallen.
  Bruddet kan sitte i hvelvingen eller bunnen av skallebeinet. Hjernehinnene, hjernen eller hjernenervene kan skades samtidig. Gjennom bruddet kan det komme bakterier inn i hjernen og forårsake infeksjon. Brudd på hjerneskallen er en alvorlig hodeskade, og kan noen ganger være livstruende.

 • Blødning mellom skallebeinet og hjernen.
  En slik blødning kan oppstå ved en kraftig hodeskade. Etter hvert som blodansamlingen blir større, stiger trykket inne i hodet. Blødning mellom skallebeinet og hjernen er en alvorlig hodeskade og kan være livstruende.

 • Hjerneskade.
  En kraftig hodeskade kan føre til kvestelse av hjernen, til blødning inne i selve hjernevevet eller til hevelse som får trykket inne i hodet til å stige. Trykkstigning kan føre til hjerneskade fordi hjernen presses sammen.

Ved hodeskade  - ta kontakt med lege!

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.