Forstuing

Oppdatert dato: Lørdag 1. januar 2000

En forstuing skyldes at et ledd er blitt vridd eller strukket mer enn det tåler. Vridningen fører til at leddbåndene og leddkapselen blir tøyd, og noen ganger oppstår små rifter og blødninger. Ankelforstuing er en hyppig skade.

Sykdomstegn
Smerter og hevelse. Smertene blir verre dersom du forsøker å belaste eller bruke leddet. Hevelsen kan komme øyeblikkelig eller i løpet av noen timer. Etter noen timer kan huden bli misfarget på grunn av indre blødning.

Behandling
Kontakt lege dersom du er usikker på om smertene og hevelsen skyldes en forstuing eller en mer alvorlig skade. Legen vil undersøke deg og forsøke å utelukke at du har fått et brudd eller en mer alvorlig leddbåndskade.

Den viktigste behandlingen i tiden etter skaden er:

Ro. Den skadde kroppsdelen bør holdes i ro det første døgnet. På den måten kan du forhindre at leddet blir mer skadet.

Is. Motvirker hevelse og blødning. Bruk for eksempel en pose med isterninger. Beskytt huden mot forfrysning med to lag håndklær. Avkjøl i 20 minutter av gangen. Gjenta avkjølingen med en times mellomrom det første døgnet.

Støttebind. Bruk elastisk støttebind, det motvirker hevelse. Bindet må ikke legges så stramt at blodforsyningen hemmes.

Hold den skadde kroppsdelen høyt for å motvirke hevelse.
For å forebygge hevelse kan det også være til hjelp å bruke betennelsesdempende medisiner. Det finnes ulike midler på markedet, blant annet naproxen. De fleste av medisinene er på resept. Snakk med legen din. Medisinene skal ikke brukes ved magesår.

Du bør komme i gang med å bruke leddet igjen så snart smertene og hevelsen er begynt å gå tilbake.

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.