Elveblest

Elveblest. Et poetisk navn på et plagsomt utslett. Blest, altså pust, fra alv betyr det egentlig. Kanskje et beskrivende navn på et flyktig utslett som man sjelden finner årsaken til?
Oppdatert dato: Tirsdag 10. October 2006

Bakgrunn
Elveblest kalles også neslefeber eller "neller". Hvis du kommer borti brennesle, får du elveblest der brenneslene berørte huden. Den medisinske betegnelsen er urticaria.

Utslettet kan utløses av:  • Matvarer: Egg, skalldyr, nøtter, frukt og tilsetningsstoffer.

  • Ting man puster inn: Pollen, dyrehår og husstøv.

  • Medisiner: blant annet acetylsalisylsyre, betennelsesdempende medisiner, antibiotika og morfin.

  • Fysiske forhold som kulde, varme, sol, svette og trykk mot huden.

  • Sykdommer, blant annet infeksjoner, høyt stoffskifte og sukkersyke.

  • Insektstikk

  • Psykisk stress

Sykdomstegn
Kraftig kløe er vanligvis det første symptomet. Kort tid etter kommer vabler i huden til syne. Det er hvite eller lyserøde områder som er litt hevet over hudens overflate. Vablene kan ha ulik størrelse, og de største er ofte bleke i midten. Utslettet kan enten være begrenset til en del av kroppen, men kan noen ganger finnes over det hele. Som regel går utslettet tilbake av seg selv i løpet av kort tid (timer).

Av og til hovner øyelokkene, leppene, tungen eller svelget opp. Dette er en spesiell variant som kalles angioneurotisk ødem eller Quinkes ødem. I sjeldne tilfeller kan Quinkes ødem være farlig fordi svelget hovner så kraftig opp at det er fare for kvelning.

Behandling  • Unngå det som har utløst utslettet. Kikk på listen av årsaker og tenk over hva som kan ha utløst utslettet hos deg. Snakk med legen din dersom du bruker medisiner.
  • Medisinsk behandling. Både utslettet og kløen kan dempes med antihistamin-tabletter (allergitabletter), for eksempel Zyrtec®, Clarityn®, Versal® eller Kestine®.
  • Kontakt lege eller ring 113 straks ved hevelse i munnen eller svelget, ved svelgvansker, pustebesvær, kvalme, svimmelhet eller besvimelsestendens.

Allergisenteret
Her på allergisenteret kan du særlig lese om de plagene som skyldes en allergisk reaksjon. Ved 15 års alder er det omtrent 40 % av befolkningen som har hatt eller har en form for allergi. Det er mange! Vi håper at bedre kunnskap gir bedret mestring av plagene. Klikk for mer informasjon om allergi, allergi i øyne og nese, allergisk sjokk, astma, kontakteksem og matvareallergi.

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.