Cyster på eggstokkene

Mange kvinner har på en rutine-underlivsundersøkelse fått beskjed om at de har en cyste på eggstokken, og de fleste blir da bekymret. Hva er egentlig dette, og kan det være farlig?
Oppdatert dato: Torsdag 5. February 2004

Hva er cyster på eggstokkene?
Cyster er væskefylte hulrom. Å ha cyster i eggstokkene, eller ovarialcyster på fagspråket, er svært vanlig hos kvinner i befruktningsdyktig alder. De aller fleste cystene er heldigvis helt harmløse og forsvinner av seg selv uten noen form for behandling.


Hvorfor oppstår de?
Eggstokkenes jobb er å produsere et befruktningsklart egg hver måned. I løpet av denne prosessen dannes det en blære som kalles en follikel. Inne i denne ligger det ene egget som skal slippes ut. Når follikelen er -moden-, brister den, og det klare egget slippes ut for å vandre nedover egglederne. Det som blir igjen av follikelen danner noe som kalles corpus luteum (betyr det gule legemet). Dersom kvinnen ikke blir gravid, går dette corpus luteum vanligvis i oppløsning og blir absorbert av kroppen.


Men noen ganger skjer ikke denne prosessen helt slik den skal, og det kan dannes cyster. Dette kalles funksjonelle cyster. 
De vanligste er follikelcyster, såpass vanlige er de at at det må anses for å være normalt. Follikelcyster gir sjelden noen symptomer, og forsvinner vanligvis i løpet av to eller tre menstruasjonssykluser. De finnes sjelden hos kvinner etter overgangsalderen, siden kvinner da ikke lenger produserer egg hver måned. (Derfor skal cyster hos kvinne som er ferdig med overgangsalderen undersøkes grundig.)


Såkalte corpus luteum-cyster er sjeldnere, disse kan produsere hormoner, og gi symptomer som forsinket menstruasjon etterfulgt av langvarig blødning. Dersom cysten sprekker og innholdet lekker ut i bukhulen, kan det gi plutselige og sterke smerter.


Andre cyster i eggstokkene kan være:  • Dermoid cyster: disse cystene kan være fylt av forskjellige vev, inkludert hår og hud.
  • Endometrie-cyster: Disse kalles også sjokoladecyster. De består av vev som ligner på det som normalt finnes på innsiden av livmoren, og fremstår som eggstokk-cyster når de fester seg til overflaten av eggstokkene. Sjokoladecyster kan også forekomme på mange andre steder i kroppen. Det kalles da endometriose.
  • Cystadenom-cyster: Dette er cyster som dannes fra celler fra eggstokkenes ytre lag. De kan inneholde klar væske eller slim, og må som regel fjernes ved operasjon.
  • Polycystisk ovarialsyndrom (PCO): Dette er en tilstand der follikkelcystene istedenfor å forsvinne hoper seg opp og gjør eggstokkene store. Det danner seg et tykt ytre lag på eggstokkene som kan hindre egget i å slippe ut ved eggløsning. Ufrivillig barnløshet er et vanlig problem hos kvinner med PCO.

Hvordan kjennes cyster på eggstokkene?
Ofte er det ingen symptomer på dette i det hele tatt. Hvis det er symptomer, er de ofte litt ukarakteristiske; en dump, uklar smerte eller følelse av oppfylning. Smerter i forbindelse med samleie kan også være et tegn på eggstokkcyster.


Smerte fra cystene kan ha flere årsaker:  • Dersom den er stor, kan den presse på organene rundt seg
  • Den kan blø eller sprekke, og innholdet kan irritere vevet i bukhulen.
  • Noen cyster har en "stilk" der de henger fast i eggstokken, og dersom den blir vridd slik at den stenger av blodtilførselen til cysten, gir dette plutselige smerter.
  • Cyster kan også være opphav til forsinket, uregelmessig eller uvanlig smertefull menstruasjon.

Hvordan kan diagnosen stilles?
Vanligvis oppdages cyster tilfeldig, for eksempel ved rutine-underlivsundersøkelse. Cyster er godt synlig på ultralyd, som er den beste metoden for å påvise cyster.


Hva er behandlingen?
Behandlingen avhenger helt av type og størrelse på cysten, graviditetsønske, og om cysten(e) gir plager.


Funksjonelle cyster som ikke gir symptomer kan observeres for å forsikre seg om at de forsvinner i løpet av noen måneder. Det er vanlig å ta kvinnen tilbake til ultralydkontroll etter ca. 3 måneder for å se om cysten har skrumpet eller blitt borte.


Noen kvinner er plaget med stadige cyster som gir plager. Da kan det være et alternativ å vurdere p-piller, spesielt dersom kvinnen i tillegg har behov for prevensjon. P-piller hindrer eggløsning, og derfor er det sjelden at det dannes funksjonelle cyster hos kvinner som bruker p-piller.


En sjelden gang er det nødvendig å fjerne cyster kirurgisk. Dette kan som oftest gjøres med såkalt kikkhulls-kirurgi (laparaskopi).Oppdatert 31.07.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege


Kilder:
-Bergsjø P, Maltau JM, Molne K, Nesheim B-I. Obstetrikk og gynekologi. Gyldendal Akademisk, 2004

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.