Bulimi: Persner med bulimi kaster opp maten i frykt for å legge på seg.
Bulimi: Persner med bulimi kaster opp maten i frykt for å legge på seg. NTB Scanpix

Bulimi

En person som har bulimi vil ofte overspise, for deretter å kaste opp maten. Det kan være svært skadelig, både fysisk og psykisk.
Oppdatert dato: Mandag 17. October 2016

Bulimi, også kalt bulimia nervosa, er en alvorlig tilstand som kan føre til helseskader. Denne formen for spiseforstyrrelse er tett knyttet opp til hvordan man føler seg – noen tror at det å være slank vil føre til at man blir lykkeligere.

Det som kjennetegner bulimi, er frykten for å legge på seg. Det er vanlig å ha episoder med overspising, for deretter å kaste opp maten for å unngå vektoppgang. Å kaste opp gjør at man føler at man har kontroll. 

– Det antas at omkring 2-4 prosent av den kvinnelige befolkningen rammes av bulimi i løpet av livet, sier Marianne Hatle, psykiater og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken.

For å oppfylle kriteriene til den offisielle diagnosen bulimi, foregår det overspising etterfulgt av oppkast eller andre former for kompensering (fasting, overtrening, bruk av avføringsmidler) minst én gang per uke i tre måneder.

– Noen kaster opp etter hvert måltid, mens andre kaster opp 1-2 ganger per uke. Andre symptomer er et selvbilde som i stor grad er basert på kropp og vekt. 

LES OGSÅ: Spiseforstyrrelsen anorexi nervosa 

Overspising: Mange som sliter med bulimi overspiser, for så å kaste opp.
Overspising: Mange som sliter med bulimi overspiser, for så å kaste opp. NTB Scanpix

Hvilke skader bulimi kan gi

Bulimi kan være svært skadelig. Man kan få et lavt blodnivå av kalium, noe som kan føre til hjertestans. I tillegg kan får man ofte betydelige skader på tannemaljen, noe som kan føre til at man i verste fall mister tennene.

Psykiater: Marianne Hatle
Psykiater: Marianne Hatle Privat

– Det forekommer irritasjon av magesekken og spiserøret, noe som kan føre til sure oppstøt, svekket lukkemuskel mellom spiserør og magesekk, og potensielt massiv blødning fra spiserøret som kan føre til død. Langvarig bulimi kan øke risikoen for spiserørskreft, sier Hatle.

Bulimi er også knyttet til psykiske plager, slik som depresjon og betydelig svekket livskvalitet.

– En studie som fulgte bulimipasienter over flere år, viste at omtrent fire prosent døde, hvorav 23 prosent av disse dødsfallene skyldtes selvmord. 

LES OGSÅ: Megareksi - like mye en kroppsbildeforstyrrelse som spiseforstyrrelse

Hvordan gjennomskue bulimi?

Personer med bulimi er ofte flinke til å skjule det, men man vil ofte merke at de har svært varierende spisevaner. De kan spise svært små måltider eller mat med få kalorier, mens de i andre anledninger spiser store måltider med høy kaloriinnhold.

– De store måltidene vil da som oftest være etterfulgt av toalettbesøk. Andre vil kaste opp i dusjen, ute mens de går tur, eller i plastikkposer på rommet sitt, forklarer Hatle.

Oppkast frembringes på forskjellige måter. Dersom fingre blir brukt vil man kunne se et rødt sår/område med irritasjon på knoken på pekefingeren. 

– Man vil også merke en endring i humøret, med irritasjon og humørsvingninger, samt sosial isolasjon. Det vil også bli merkbart at de i økende grad blir mer opptatt av kroppen sin, og ytrer bekymring rundt det å være eller bli tykk. 

Vekten er ofte svingende. En del personer som har bulimi vil etter hvert utvikle overvekt. 

Rådgiver ved ROS: Jorunn Gjerken
Rådgiver ved ROS: Jorunn Gjerken Privat

Hvordan behandle bulimi?

Kognitiv atferdsterapi er den psykoterapi-formen som har best virkning. Omtrent halvparten som får slik behandling blir bedre.

– Det er en del pasienter som bruker antidepressiva (SSRI), der man ser at det reduserer overspising og oppkast, men ikke alle, sier Jorunn Gjerken, rådgiver ved ROS (rådgivning om spiseforstyrrelser).

LEGESVAR: Bulimi og medikamenter

God oppfølging og veiledning ved kognitiv atferdsterapi er viktig. Man kan se at personer som tidligere har hatt anoreksia, kan utvikle enten bulimi eller overspising senere i livet. 

– Dette kan skje fordi det kan være vanskelig å opprettholde de strenge og restruktive reglene ved kostholdet.

NOE DU LURER PÅ? LEGESVAR OM BULIMI:

- Jeg har bulimi "light", jeg kaster opp hver helg. Kan det være årsak til mine helseplager?

Mange alvorlige symptomer, kan bulemi være årsaken

Bulimi i 10 år - kan jeg fortsatt bli gravid?

Fortvilet mor: Hva skal jeg gjøre for å hjelpe min datter som har bulemi?

- Bulimi og depresjon

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.