Lommelegen tekst
Søk blant 45,303 spørsmål og svar.

Blod i sæden

Mannlig kjønnsorganer:

Blod i sæden

Å oppdage blod i sæden kan være skremmende, men er som regel ufarlig og ikke tegn til alvorlig sykdom

Medisinsk uttrykk: Hematospermi


Symptomer
Når blod blandes med sæd får sæden en rød-brunlig farge. Gammelt blod sees som små klumper (koagler). Hos noen føles det ubehagelig å få orgasme når sæden har blod i seg. Noen ganger kan blod som har blitt liggende igjen i urinrøret komme ut når man tisser, og man får da blodrester i urinen. Dersom du kun har blod i urinen kan du lese om dette problemet her. Andre symptomer kan være:  • ømhet i pungen
  • korsryggssmerter

Hvor kommer blodet fra?
Blodet kommer som regel fra små blodårer i prostata som sprekker. Sæden passerer prostata på vei ut, og trekker med seg de små blødningene.


Tegn på sykdom?
Blod i sæden er et symptom mange menn opplever fra tid til annen. Blod i sæden er som regel ikke tegn på alvorlig sykdom, og ofte finner man ikke årsaken. Problemet forsvinner gjerne av seg selv, men dersom det fortsetter i lengre tid bør du undersøkes videre av lege.
Hos noen kan dette være et symptom på betennelse i prostata (prostatitt). Prostatitt er en sykdom som behandles med antibiotika i det akutte stadiet. Kronisk prostatitt har lenge blitt behandlet med antibiotika, men nyere undersøkelser viser at dette ikke er nødvendig. Blod i sæden er sjeldent et symptom på kreft. Hos eldre menn bør likevel prostata sjekkes.


Andre årsaker
Slag og spark/traume mot pungen kan gi blod i sæden. Svært høyt blodtrykk kan også være en årsak til blod i sæden  - det blir på en måte som å blø neseblod. Blodfortynnende medisiner øker risikoen for blødninger - og dermed også sjansen for blod i sæden.


Hos legen
For å sjekke om du har prostatitt vil legen din føle på prostata om den er øm. Legen vil også kjenne etter om du har hovne lymfekjertler, ømhet i pungen og utflod fra penis. I tillegg kan du sjekkes med ultralyd hos en urolog, i tillegg til at en sædprøve og urinprøve vil bli undersøkt.


Kan jeg ha sex?
Å ha sex når man har blod i sæden er ufarlig for både deg og kvinnen. Graviditet kan selvsagt oppstå også når du har blod i sæden.


 


Kilder:


1. Hem E; Ikke antibiotika ved kronisk prostatitt. Tidsskr Nor Lægeforen 2005; 125:140.
2. Helsetilsynet antibiotikaveileder:
http://www.helsetilsynet.no/webpubl/antibiotika_allmennpraksis_ik-2693/prostat.htm

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.