Blod i sæden

Å oppdage blod i sæden kan være skremmende, men er som regel ufarlig og ikke tegn til alvorlig sykdom
Oppdatert dato: Lørdag 24. September 2005

Medisinsk uttrykk: Hematospermi


Symptomer
Når blod blandes med sæd får sæden en rød-brunlig farge. Gammelt blod sees som små klumper (koagler). Hos noen føles det ubehagelig å få orgasme når sæden har blod i seg. Noen ganger kan blod som har blitt liggende igjen i urinrøret komme ut når man tisser, og man får da blodrester i urinen. Dersom du kun har blod i urinen kan du lese om dette problemet her. Andre symptomer kan være:  • ømhet i pungen
  • korsryggssmerter

Hvor kommer blodet fra?
Blodet kommer som regel fra små blodårer i prostata som sprekker. Sæden passerer prostata på vei ut, og trekker med seg de små blødningene.


Tegn på sykdom?
Blod i sæden er et symptom mange menn opplever fra tid til annen. Blod i sæden er som regel ikke tegn på alvorlig sykdom, og ofte finner man ikke årsaken. Problemet forsvinner gjerne av seg selv, men dersom det fortsetter i lengre tid bør du undersøkes videre av lege.
Hos noen kan dette være et symptom på betennelse i prostata (prostatitt). Prostatitt er en sykdom som behandles med antibiotika i det akutte stadiet. Kronisk prostatitt har lenge blitt behandlet med antibiotika, men nyere undersøkelser viser at dette ikke er nødvendig. Blod i sæden er sjeldent et symptom på kreft. Hos eldre menn bør likevel prostata sjekkes.


Andre årsaker
Slag og spark/traume mot pungen kan gi blod i sæden. Svært høyt blodtrykk kan også være en årsak til blod i sæden  - det blir på en måte som å blø neseblod. Blodfortynnende medisiner øker risikoen for blødninger - og dermed også sjansen for blod i sæden.


Hos legen
For å sjekke om du har prostatitt vil legen din føle på prostata om den er øm. Legen vil også kjenne etter om du har hovne lymfekjertler, ømhet i pungen og utflod fra penis. I tillegg kan du sjekkes med ultralyd hos en urolog, i tillegg til at en sædprøve og urinprøve vil bli undersøkt.


Kan jeg ha sex?
Å ha sex når man har blod i sæden er ufarlig for både deg og kvinnen. Graviditet kan selvsagt oppstå også når du har blod i sæden.


 


Kilder:


1. Hem E; Ikke antibiotika ved kronisk prostatitt. Tidsskr Nor Lægeforen 2005; 125:140.
2. Helsetilsynet antibiotikaveileder:
http://www.helsetilsynet.no/webpubl/antibiotika_allmennpraksis_ik-2693/prostat.htm

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.