FRISKT BLOD PÅ PAPIRET: Frisk blod på papiret skyldes som oftest hemoroider eller rift, men det kan også være uttrykk for andre mer alvorlige tilstander. Scanpix

Blod i avføring

Hva gjør du hvis du opplever blod på toalettpapiret, eller at det er blod i avføringen?
Oppdatert dato: Fredag 18. August 2017

Hemoroider er den vanligste årsaken til friskt blod i avføringen hos unge, friske mennesker. 

Siden så mange som en tredjedel av befolkningen har hemoroider, vil derfor en del oppleve frisk blod på toalettpapiret fra tid til annen. 

– Det er ikke vanlig med blod i avføring, men skjer hyppig hvis man har hemoroider. Blod i avføring er et klart tegn på sykdom, med stor forskjell i alvorhetsgrad. Man skal ta det alvorlig, opplyser Hilde von Volkmann, overlege ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus, til Lommelegen.no. 

LES OGSÅ: Derfor får du hemoroider

HEMOROIDER? Blod kan være vanlig i forbindelse med hemoroider. Likevel kan det være lurt å oppsøke lege for å utelukke at det ikke skyldes noe annet alvorlig. Scanpix

Kontakt lege ved blod i avføring

Frisk blod på papiret skyldes som oftest hemoroider eller rift, men det kan også være uttrykk for andre mer alvorlige tilstander.

– Når bør man kontakte lege?

EKSPERT: Hilde von Volkmann eroverlege ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus Haukeland universitetssykehus

– Dersom man opplever blod i avføringen kan det være lurt å oppsøke fastlegen og ta en avføringsprøve. Er det kjent at man har hemoroider, er sannsynligvis disse som forårsaker blod i avføringen. Informer likevel din fastlege og la vedkommende vurdere situasjonen, råder von Volkmann. 

«Svart/mørkt» blod betyr at blødningen kommer fra magesekken.

– Dette kan være grunnet magesår eller katarr. Avføring kan få lignende farge hvis man har spist mye blåbær, jerntabletter eller drukket mye rødvin, men da er det ikke nødvendig å oppsøke lege, påpeker overlegen. 

LES OGSÅ: Ulcerøs kolitt gir blodig, slimet avføring

Blod i avføring bør tas på alvor

– Kan blod i avføring bety at man har en alvorlig sykdom?

– Blod i avføring kan bety at man har en alvorlig sykdom som kreft eller betennelse, men ikke nødvendigvis. Blod i avføring bør tas på alvor og fastlegen bør oppsøkes, sier von Volkmann.

Mange av Lommelegens lesere frykter de har tarmkreft når de oppdager friskt blod på toalettpapiret.  

Lurer du på noe?
Spør en av våre leger.
Indremedisiner
Nina Bryhn

– Det stemmer at blod i avføringen er noe som kan sees ved kreft i tarmen, og derfor skal man alltid oppsøke lege når man har blødning fra tarmen uten kjent årsak. Spesielt skal man være på vakt dersom man har såkalte «alarmsymptomer» i tillegg til blødningen. Da tenker jeg på vekttap, dårlig matlyst, dårlig allmenntilstand, uforklarlige smerter, endringer i avføringsmønsteret, og svart avføring (tyder på blødning lenger oppi tarmen), har Brynjulf Barexstein, allmennlege og Lommelegens sjefssvarlege, tidligere svart en bekymret leser. 

Hvis blod i avføring bekymrer deg, er det lurt å ta en samtale med legen om det.

– Ikke fordi jeg mener der foreligger noen kreftmistanke, men fordi det er vondt å gå med en slik frykt, har Barexstein tidligere uttalt. 

LES OGSÅ:

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen