Betennelse i synsnerven

Synsnerven overfører synsinntrykk fra øyet til hjernen. Den går fra øyet, gjennom skallebeinet i bunnen av øyenhulen, og inn i hjerneskallen. Både den delen av synsnerven som ligger i øyehulen og den delen som ligger i hjerneskallen kan bli betent.
Oppdatert dato: Mandag 20. November 2006

Medisinsk betegnelse: optikusnevritt


Betennelse i synsnerven forekommer hyppigere enn ellers hos personer med multippel sklerose (MS). Mange som har multippel sklerose har hatt synsnervebetennelse tidligere i livet. Men langt fra alle som får synsnervebetennelse vil få multippel sklerose.


Sykdomstegn 
Du kan få en flekk med nedsatt syn på det ene øyet. Fargesynet og kontrastsynet er ofte dårlig. Synssvekkelsen kommer i løpet av timer til få dager. Det kan gjøre vondt å bevege øyet.


Legen kan finne at pupillen reagerer dårlig på lys. Den blir ikke liten slik den vanligvis skulle bli når hun lyser på den.


Når betennelsen er over, blir synet som regel bedre igjen, men redusert fargesyn kan bli permanent.


Behandling
Kontakt lege (ved alle former for rask synsnedsettelse!). Hvis legen som undersøker deg mistenker betennelse på synsnerven, blir du henvist videre til sykehus, enten til øyeavdeling eller til nevrologisk avdeling. Behandlingen er vanligvis medikamenter som inneholder glukokortikoider eller betainterferon.

Oppdatert 20.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilde: Hickman SJ, Dalton CM, Miller DH, Plant GT. Management of acute optic neuritis. Lancet. 2003 Apr 5;361(9364):1230.

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.