Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose skyldes at noen av bakteriene som normalt finnes i skjeden, plutselig øker i antall på bekostning av andre bakterier. Bakteriene "spiser" på cellene i skjedeveggen. Det fører til økt utflod med lukt.
Oppdatert dato: Tirsdag 4. juli 2006

Årsaken til dette er ikke kjent. Bakteriell vaginose er vanlig, og de fleste kvinner har hatt eller får bakteriell vaginose minst en gang. Noen får bakteriell vaginose gjentatte ganger. Forekomsten øker ved høy seksuell aktivitet, ved ny seksualpartner og hvis man har mange partnere. Bakteriell vaginose er ikke smittsomt.

Sykdomstegn
Gråhvit, tyntflytende utflod. Utfloden lukter sterkere og annerledes enn vanlig. Kløe og svie hos enkelte. Mer utflod med vond lukt etter samleie og etter menstruasjon.

Behandling
Undersøkelse. Legen kan i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse finne bakteriell vaginose ved å ta utflodprøver som undersøkes i mikroskop, med en reagens og/eller med pH-måling.


Behandling. Bakteriell vaginose behandles hvis symptomene er plagsomme (utflod og lukt) med stikkpiller i skjeden/skjedekrem (Dalacin®, Zidoval®, Flagyl®) eller tabletter (Flagyl®), metronidazol). Hvis du er gravid og har bakteriell vaginose, er det aktuelt å bli behandlet dersom du i tidligere svangerskap har hatt sen abort, tidlig vannavgang eller prematur fødsel.Oppdatert 03.07.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege


Kilde: Bergsjø P, Maltau JM, Molne K, Nesheim B-I. Obstetrikk og gynekologi. Gyldendal Akademisk, 2004

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.