P-piller: En av de mest benyttede prevensjonsmetoder hos kvinner.
P-piller: En av de mest benyttede prevensjonsmetoder hos kvinner. NTB Scanpix/Shutterstock

Alt om P-piller

Prevensjonspiller, eller p-piller, er en hormonell medisin kvinner kan bruke for å forhindre uønsket graviditet. Det finnes to typer p-piller; kombinasjonspiller og minipiller.
Oppdatert dato: Tirsdag 13. June 2017

P-piller er effektivt som prevensjonsmiddel når de blir brukt korrekt. De er piller som tas hver dag til samme tid for best mulig virkning.

To ulike typer p-piller:

  • Kombinasjonspiller. Legemiddelverket anbefaler disse merkene: kombinasjonspillene Loette, Microgynon, Oralcon.​
  • Minipiller. Legemiddelverket anbefaler detter merket: Cerazette.

Kvinner mellom 16 og 20 år, får økonomisk støtte for å dekke hele eller deler av kostnadene for p-piller, p-plaster, p-ring, p-stav, hormonspiral eller kobberspiral. Dette regner apoteket ut for deg. 

LES MER: Derfor anbefales disse p-pille merkene

Hvordan virker p-piller?

Kombinasjonspiller inneholder både østrogen og gestagen, en syntetisk versjon av det naturlige hormonet progesteron. De hindrer eggløsning og påvirker slimhinnen i livmoren, livmorhalsen og vagina slik at slimet blir seigt og gjør det vanskeligere for sædcellene å svømme gjennom.

Det finnes også en type minipille som bare inneholder gestagen.

Hvordan kan man få resept på p-piller?​

Bestill en legetime og diskuter med legen hvilket behov du har for prevensjon, og hvilket prevensjonsmiddel som er best egnet for deg. Det er viktig at du:

  • Forteller legen om det finnes personer i din nære familie som har hatt blodpropp, hjerteinfarkt eller hjerneslag.
  • Forteller legen om du røyker eller om du bruker andre legemidler eller kosttilskudd.

Overvekt, blodtrykk og alder er faktorer legen kan ta hensyn til før du kan få p-piller.

P-piller fås på resept fra en lege, men man kan også oppsøke helsesøster eller jordmor for denne type medisin. 

LES OGSÅ: Hormonspiral

Slik bruker du p-piller

Kombinasjonspillene kommer på brett med 21 eller 28 piller. Brettet med 21 piller har piller som alle har aktive hormoner i seg. Når alle pillene er tatt, venter man en uke og begynner så på et nytt brett. I den pille-frie uken har man vanligvis menstruasjon. Hvis man vil unngå å menstruere kan man bare begynne på det neste brettet med en gang, og ikke ta en pause. Brettene med 28 piller har 7 hormonfrie piller og er bra for de som fortrekker å ha menstruasjon og samtidig holde seg til rutinen ved å ta en pille daglig.

Minipiller tar man kontinuerlig og får menstruasjon mens man tar pillene. 

Glemt å ta p-piller?

Les mer her hva du skal gjøre hvis du har glemt å ta en eller flere p-piller.

21 ELLER 28 PILLER: Noen P-piller kommer i begge forpakninger.
21 ELLER 28 PILLER: Noen P-piller kan kjøpes i begge forpakninger. NTB Scanpix

Hvor effektivt beskytter p-piller mot graviditet?

Hvis man bruker p-piller perfekt er sjansen for å bli gravid ca 1/100. Dvs at av hundre jenter som bruker pillen, vil en bli gravid i løpet av et år. Hvis man ikke bruker den perfekt, går tallet ned avhengig av hvor ofte man glemmer pillen osv.

P-piller beskytter ikke mot noe annet enn graviditet. P-piller beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer av noe slag. Det er derfor viktig å bruke kondom i tillegg til p-piller hvis man ikke er monogam eller ens partner ikke er monogam eller har en kjønnssykdom.

Noen medisiner kan redusere effekten av p-piller

DEt er viktig å være klar over at enkelte legemidler kan redusere effekten av p-piller og gjøre at du blir gravid, selv om du tar p-piller.

LES MER: Medisiner som kan redusere effekten av p-piller 

Bivirkninger av p-piller

Bivirkninger av p-piller er vanlige og kan være alvorlige.

De vanligste inkluderer regelmessig menstruasjon, kvalme, hodepine, depresjon, større og såre bryster, øket vekt og nedsatt seksualdrift. 

Blodpropp ved p-pille bruk, er en kjent bivirkning. Det finnes ulike typer blodpropp.  Blodpropp kan opptre i ben (DVT) eller du kan få blodpropp i lungene  - såkalt lungeemboli.

Andre alvorlige bivirkninger inkluderer hjerteinfarkt og slag.

Kvinner som røyker er ekstra utsatt for disse alvorlige bivirkningene. Hvis man røyker og vil begynne med p-piller, bør man snakke med legen om et røykeslutt program før man begynner på pillen.

Hvis man har migrene med aura, dvs ser flekker eller blinkende lys før migrenen, hvis  man har høyt blodtrykk, hjerteproblemer, eller hvis pasienten eller noen i familien har visse blodsykdommer, er det mulig legen vil anbefale en annen type prevensjon for å unngå potensielt dødelige bivirkninger. 

LES MER: Blodpropp av p-piller

Bivirkninger som kan være positive

Man kan også få lettere og regelmessig menstruasjon hvis man før har hatt store eller uregelmessige blødninger, man kan få mindre smerter under menstruasjon, man kan unngå å bli blodfattig (anemisk), og det kan reduserer risikoen for livmorkreft. 

LES OGSÅ: 10 myter og fakta om p-piller

P-piller mot kviser

En spesiell type p-pille som inneholder stoffene cyproteronacetat i kombinasjon med etinyløstradiol, kan hjelpe kvinner med akne, ifølge Helsenorge.no. Legen kan foreslå disse hvis du også ønsker å ta p-piller, men denne behandlingen er bare anbefalt ved alvorlig akne, og hvis annen behandling ikke har virket. Dette er fordi p-pillene i sjeldne tilfeller kan føre til blodpropp som kan være svært farlig.

Kilder: PubMed, DFH, HHS, SOS, Helsenorge.no

LEGENE SVARER:

HAR DU ET SPØRSMÅL?

Lommelegene gir deg svar på spørsmål om p-piller, prevensjon eller andre spørsmål innenfor gynekologi.

LES OGSÅ HOS KK.NO: P-piller kan gi bivirkninger ikke alle kvinner er klar over