Alt om livmorkreft

Det vanligste symptomet på livmorkreft er blødning eller brunlig utflod fra livmoren via skjeden etter overgangsalderen. Les mer om denne krefttypen her.
Oppdatert dato: Mandag 27. August 2007

Av Silje Elisabeth Pedersen, lege

Livmorkreft er en ondartet svulst i livmoren som utgår fra kjertlene i livmorslimhinnen. Livmorkreft er den femte vanligste kreftformen blant kvinner, og rammer ca. 650 kvinner i Norge hvert år. I dag lever ca. 7500 kvinner i Norge med denne sykdommen.

Gjennomsnittsalderen blant dem som får livmorkreft er ca. 60 år, og sykdommen er sjelden før 45 ås alder.

Hva er årsaken til livmorkreft?
Risikoen for å utvikle livmorkreft øker ved påvirkning av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen over lang tid og i høye doser, slik det tidligere ble brukt mot plager i overgangsalderen.

Studier har vist at moderne hormonbehandling i forbindelse med overgangsplager ikke gir økt risiko for livmorkreft.

Andre faktorer som øker risikoen for livmorkreft er:

 • Overvekt
 • Diabetes
 • Hjerte-karsykdom
 • Få barnefødsler
 • Sen overgangsalder
 • Polycystisk ovariesyndrom
 • Forekomsten av livmorkreft øker med økende alder.

  P-pillebruk reduserer risikoen for livmorkreft.

  Hvilke symptomer er vanlige?
  Det vanligste symptomet på livmorkreft er blødning eller brunlig utflod fra livmoren via skjeden etter overgangsalderen.

  Smerter og allmennsymptomer (feber, vekttap, slapphet) kommer vanligvis sent i sykdomsforløpet.

  Hvilke undersøkelser gjøres for å avdekke livmorkreft?
  Hos fastlegen gjøres vanligvis en gynekologisk undersøkelse med prøvetakning fra livmorhalsen og livmorslimhinnen, samt at det blir tatt blodprøver. Dersom disse prøvene er unormale eller det tilkommer gjentatte blødningsforstyrrelser, blir man henvist til gynekolog. Hos gynekologen blir det gjort ultralyd av underlivet, samt gjort en utskrapning av celler i livmorslimhinnen slik at disse kan undersøkes i mikroskop.

  Dersom livmorkreft blir påvist og det er mistanke om spredning til andre organer, er det aktuelt med andre undersøkelser for å kunne påvise dette. Slike undersøkelser kan være CT-, MR- eller ultralydundersøkelse av mage og bekken. Rutinemessig blir det alltid tatt røntgenbilde av brystet før operasjon for livmorkreft.

  Hvordan behandles livmorkreft?
  Dersom livmorkreft er påvist, blir alle operert. Vanligvis fjernes både livmoren, egglederne og eggstokkene. Ofte fjernes også lymfekjertler i bekkenet.

  Etter operasjonen blir den fjernede livmoren undersøkt. Avhengig av typen kreftceller som påvises, utbredelse av svulsten og eventuell spredning, gis strålebehandling, hormonbehandling eller evt. cellegift i tillegg.

  Hvordan er prognosen?
  Prognosen avhenger av typen kreftceller som er påvist, hvor utbredt svulsten er og om det evt. foreligger spredning til andre organer. Dersom kreften oppdages tidlig, er mulighetene gode for å bli helt frisk.

  Totalt vil ca. 80% av de som får livmorkreft være i live etter 5 år. Prognosen er noe bedre for de som har fått livmorkreft før overgangsalderen.

  Kilder:
  www.kreft.no
  Norsk elektronisk legehåndbok
  Gynekologi (Bergsjø, Maltau, Molne, Nesheim)
  Gynekologi i allmennpraksis (Gudim, Juvkam)

  Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.