Akutt blindtarmbetennelse

Overgangen mellom tynntarmen og tykktarmen ligger på høyre side nederst i magen. Den delen av tykktarmen som ligger nedenfor overgangen er en "blindgate" og kalles blindtarmen. Fra blindtarmen henger en liten tapp, blindtarmvedhenget. Det er dette som blir betent ved blindtarmbetennelse.
Oppdatert dato: Lørdag 9. august 2008

Medisinsk betegnelse: akutt appendisitt.

På latin kalles blindtarmvedhenget "appendix" som betyr "vedheng", og blindtarmbetennelse heter appendicitis. Er blindtarmvedhenget gjennombetent, kan det sprekke. Det kan føre til livstruende infeksjon i bukhulen og bukhinnen.

Blindtarmbetennelse er vanligst hos barn over 2 år, tenåringer og yngre voksne, men kan forekomme i alle aldere.

Årsaker
Blindtarmbetennelse skyldes at åpningen til blindtarmvedhenget er blitt tett, enten fordi slimhinnen har hovnet opp eller fordi det ligger avføring og sperrer. Slimhinnen inne i blindtarmvedhenget fortsetter å lage slim, og siden det ikke kan få tømt seg, stiger trykket i det avstengte blindtarmsvedhenget. Blodårene i slimhinnen blir presset flate. Da får ikke slimhinnen nok næring, og det lokale immunforsvaret svikter. Det fører til overvekst av bakterier, og blinstarmvedhenget blir betent.

Sykdomstegn

 • Blindtarmbetennelse fører til smerter i magen. De begynner som regel midt i magen, men flytter seg til nedre høyre del av magen i løpet av noen timer. Smertene blir verre ved bevegelser, hoste og pressing.
 • Matlysten forsvinner og du kan føle deg syk. Kvalme er vanlig, og noen kaster opp. Feber eller nestenfeber er også vanlig. I typiske tilfeller ligger temperaturen mellom 37,8 - 38,0 grader.
 • Hos barn, eldre, gravide, overvektige og personer som behandles med glukokortikoider eller antibiotika, kan smertene noen ganger være svake eller utypiske.

  Behandling
  Kontakt lege. Ved mistanke om blindtarmbetennelse, eller ved vedvarende magesmerter med uklar årsak, blir du lagt inn på sykehus. Om magesmertene helt sikkert skyldes blindtarmbetennelse kan ingen sikkert vite før kirurgen kikker inn i bukhulen (kikkhullsoperasjon) og undersøker blindtarmvedhenget.

  Det finnes imidlertid tegn legen kan vurdere for å avgjøre om blindtarmbetennelse er sannsynlig eller ei før en eventuell operasjon (klinisk undersøkelse av magen med hendene, ultralyd, blodprøver). Hvis det fortsatt er mistanke om blindtarmbetennelse etter undersøkelser og observasjon på sykehuset, blir du operert. Blindtarmsvedhenget blir fjernet.

  Ikke blindtarmen likevel?
  Noen av dem som opereres med mistanke om blindtarmbetennelse, har et normalt blindtarmvedheng, men store og betente lymfeknuter i tarmopphenget (tarmkrøset). Denne tilstanden kalles mesenterial lymfadenitt (som betyr betente lymfeknuter i tarmopphenget). Årsaken er ukjent. Mesenterial lymfadenitt er hyppigere hos barn enn hos voksne. Sykdomstegnene er omtrent de samme som ved blindtarmbetennelse, men smertene er gjerne mer spredt rundt i hele magen, dessuten er temperaturen ofte litt høyere enn ved blindtarmbetennelse.

  Oppdatert 09.08.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

 • Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.