12 spørsmål og svar om vannkopper

Med jevne mellomrom herjer det vannkopper i barnehager og skoler. Lurer du på noe? Her er 12 hyppig stilte spørsmål om vannkopper.
Oppdatert dato: Tirsdag 25. september 2007

1) Hva er egentlig vannkopper?

Svar: Vannkopper er en av de såkalte barnesykdommene. Vannkopper er veldig smittsomt, og er vanligst hos barn. Det skyldes et virus som kalles Varicella Zoster.

2) Hvordan ser vannkoppene ut?

Svar: Det starter som et utslett, små røde prikker, som regel først på ansiktet og overkroppen. Det utvikler seg i løpet av noen timer væskefylte blemmer eller blærer som klør. Blemmene varer et par dagers tid før det blir skorpe på den.

Siden kan det spre seg til resten av kroppen, av og til også i slimhinnene i munnen eller på kjønnsorganene. Man kan få nye blemmer i inntil ca. 1 uke. Derfor vil et barn med mange vannkopper ha noen nye små blemmer, noen store blemmer, noen med skorpe og noen nesten tilhelte sår.

3) Hvordan smitter vannkopper?

Svar: Viruset smitter gjennom bittesmå dråper, enten ved at man er i direkte kontakt med en som selv er smittet, eller i dråper i luften.

4) Hvor lang tid tar det før smitten bryter ut?

Svar: Når du er blitt smittet, tar det mellom 10 og 20 dager før vannkoppene bryter ut. Dette kalles inkubasjonstiden.

5) Hvor lenge er man smittsom?

Svar: Man er smittsom fra 2-3 dager før utslettet bryter ut og inntil alle blærene har sprukket og fått skorpe.

6) Kan man ha vannkopper uten å være -syk-?

Svar: Voksne kan ha feber, hodepine og sykdomsfølelse i et par dager før utslettet bryter ut, men dette er mer uvanlig hos barn. De som får vannkopper først som voksne, blir vanligvis sykere enn barn.

Noen barn med vannkopper får litt feber, og kan bli trøtte og irritable. Det er imidlertid veldig forskjellig hvor påvirket barna blir. Noen får bare få blemmer og er ikke tydelig plaget av feber. Andre barn kan bli nesten dekket av utslett og være mye plaget.

7) Må barnet holdes innendørs?

Svar: Så lenge barnet er smittsomt, er det vanlig praksis i de fleste skoler og barnehager å holde barna hjemme. Så lenge barnet selv er i fin form, er det ingenting i veien for at det kan leke utendørs. Men: følg de gode rådene! (Se dette)

Mange foreldre føler at det kan være greit å -bli ferdig med det- mens barna er små og da sannsynligvis ikke blir så mye plaget, og lar med vilje barna leke med kamerater som har vannkopper.

8) Kan vannkopper være farlig?

Svar: I de aller fleste tilfellene er vannkopper helt ufarlig.

Den vanligste komplikasjonen som kan skje, er at man kan få bakterier i sårene etter at blemmen er sprukket. Dette kalles brennkopper. Brennkopper begynner som små blemmer, som etter hvert fylles med puss (verk). Blemmene brister og dekkes med karakteristiske honninggule skorper. Det vanligste stedet å få brennkopper er rundt munnen.

Brennkopper er smittsomt, og man skal ha god hygiene for ikke å smitte andre, blant annet gjennom å vaske hendene ofte og bruk eget håndkle. Brennkoppene behandles med antibiotikasalve, og bare ved feber og nedsatt allmenntilstand (sjeldent) er antibiotikatabletter nødvendig.

Vannkopper kan i sjeldne tilfeller gi øyebetennelse og lungebetennelse. Dette gjelder spesielt de som først blir smittet som voksne.

En svært sjelden gang kan vannkoppene også gi hjernehinnebetennelse eller hjertebetennelse. Litt mindre enn én av 1000 som har vannkopper, får betennelse i hjernen, lillehjernen eller hjernehinnene. Det kan føre til hodepine, oppkast, ustøhet, omtåkethet og krampeanfall. Utsiktene er gode, og de fleste blir helt friske.

Selv om vannkopper er ufarlig for de fleste, er det noen grupper mennesker som vannkopper kan være farlig for:
Personer som har et dårligere immunforsvar, for eksempel HIV-smittede, barn med leukemi og annen kreft, og de som får medikamenter som demper immunforsvaret (for eksempel kortison). Disse bør være ekstra forsiktige.

9) Hvordan skal man behandle vannkopper?

Svar: Det viktigste er å prøve å lindre symptomene:

Pass godt på den som er syk. Mål feberen og kontroller med jevne mellomrom hvordan den syke har det. Ring lege hvis du er i tvil om tilstanden.

Kløestillende medisin. For å lindre kløen kan en smøre seg inn med hvitvask (reseptfritt) eller lokalbedøvende stoffer (obs! Kan svi en kort stund etter at det er smurt på). Av og til er barnet såpass plaget med kløe at det ødelegger for nattesøvnen, og da kan legen skrive ut resept på antihistaminer som i tillegg til å virke kløstillende også gjør barna trøtte. (Antihistaminer brukes ellers mot allergi og reisesyke)

Ro og hvile. Barn bør være hjemme fra barnehage eller skole til utslettet har tørket helt inn.
Hvis en person med nedsatt immunforsvar har fått vannkopper, eller hvis det er snakk om et ekstra alvorlig tilfelle, kan man behandle med et stoff som heter aciclovir, som virker virushemmende.

10) Når bør jeg kontakte lege?

Svar: Så lenge almentilstanden er god, er det ikke nødvendig.

Kontakt lege ved dårlig allmenntilstand, kraftig hodepine, nakkestivhet, kvalme, oppkast og feberkramper.

Sykehusinnleggelse: Vannkopper er en alvorlig sykdom hos personer med svekket immunforsvar og hos nyfødte som har blitt smittet av moren i siste svangerskapsuke. Disse blir behandlet med immunstyrkende medisiner og/eller virushemmende medikamenter på sykehus

11) Skyldes vannkopper og helvetesild det samme smittestoffet?

Svar: Ja. Helvetesild (medisinsk betegnelse: herpes zoster. Kalles også "belterosen") er en infeksjon forårsaket av det samme viruset som forårsaker vannkopper. Etter at vannkoppene er over, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen. Hvis man en gang har hatt vannkopper, er man livsvarig immun, det vil si at man kan ikke få vannkopper igjen. Men viruset kan vekkes til live igjen senere og krype ut langs en hudnerve. Langs nerven blir det utslett.

Det skjer gjerne når immunforsvaret er svekket, på grunn av alder, psykisk stress eller sykdom.

Noen som har hatt vannkopper tidligere tror at de bør unngå å være i kontakt med barn som har vannkopper av fare for å få helvetesild. Det er altså ikke dette som får helvetesild til å bryte ut! På den annen side kan en person med helvetesild smitte en annen person slik at denne får vannkopper-¦

12) Er det vanlig med kuler bak ørene hos barn med vannkopper?

Svar: Ja. Ved de fleste virusinfeksjonene vil barnet få små, hovne lymfeknuter i nakken og bak ørene. Det er også tilfelle ved vannkopper. Dette er ikke farlig og er et uttrykk for at immunforsvaret jobber slik det skal.

Gode råd

Ikke klø selv om det klør! Lett å si, men ikke så lett å la være-¦

Ha kortklipte negler, kanskje sove med hansker om natten slik at man ikke klør seg i søvne

Hygiene er ekstra viktig i denne perioden.

Varme og svette gjør kløen verre: Unngå klamme, tettsittende klær, og hold det passe kjølig


 


Artikkelen er oppdatert 21.08.06 av lege Siri Helene Hauge.

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.