Åreknuter

Åreknuter er vener, særlig på leggene, som utvider seg og slår krøll på seg. Det er flest kvinner som får det. Tendensen til å få areknuter kan være arvelig, men noe kan du gjøre selv for å forebygge at de kommer!
Oppdatert dato: Lørdag 1. januar 2000

Venene i beinet
Blodårene som fører blodet fra hjertet ut i kroppen heter arterier. Blodårene som fører blodet tilbake til hjertet kalles vener. Noen vener ligger dypt inne i leggen og låret og noen ligger like under huden. Det går forbindelsesårer mellom dem. Inne i venene er det klaffer som hindrer blodet i å renne bakover. Blodet renner fra venene like under huden ned i de dype.

Hva er åreknuter?
Det er venene som får åreknuter, særlig venene i beina fordi trykket er størst der. Når venene utvider seg og slynger seg, sier vi at de danner åreknuter.

Årsaken til åreknuter
Åreknuter oppstår når det er for stort press på venene eller når veggene i årene er for slappe og har dårlige klaffer. Slappe årevegger og dårlige klaffer kan være arvelig.

Hvis man står veldig mye, synker mye blod ned i kroppen og trykket blir stort. Hos gravide lages det hormoner som gjør åreveggene slappere enn vanlig. Hormonene skal hjelpe livmoren til å utvide seg og bli avslappet slik at fosteret kan vokse. Dessverre får den annet muskelvev til å utvide seg også. Arv, stående arbeide og graviditet kan føre til åreknuter.

Hvis veneklaffene i de dype venene og forbindelsesvenene er skadet for eksempel på grunn av en tidligere blodpropp, kan det også føre til åreknuter. Blodet strømmer feil vei, fra dypet og ut til overflaten istedenfor omvendt. Det blir alt for stort press på overflatevenene. De utvider seg, slynger seg og blir til åreknuter.

Hvordan ser åreknuter ut?
Store, blå, klumpete årer synes som hevelser på beinet. Åreknuter gjør at det verker i leggene, særlig når man har stått eller sittet lenge. Beina føles tunge. Det kan bli hovent rundt anklene. Fordi blodet flyter langsomt i åreknutene, kommer det lite oksygen og næring til huden. Det gjør at sår utenpå huden gror sakte.

Behandling
Har du åreknuter, lønner det seg å sitte med beina opp. Da blir presset på årene mindre. Stramme, elastiske spesialstrømper hjelper; de gir et motpress til blodet, slik at åreveggene ikke buler ut.

Noen har så store plager av åreknutene sine at de må opereres. Legene fjerner de venene som har åreknuter og blodet finner andre årer å renne gjennom. Hvis åreknutene skyldes at klaffene i forbindelsesårene er ødelagte, hjelper det ikke å fjerne åren der det er åreknuter. Blodet fortsetter å strømme feil vei og det lager press på nye årer som får åreknuter.

Åreknuter andre steder
Man kan få åreknuter andre steder i kroppen også. Noen får åreknuter i spiserøret på grunn av skrumplever. Åreknuter i venene rundt endetarmsåpningen kalles hemoroider.

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.